Dışkı su, lif, bakteri, safra ve bağırsak yolunun içinden gelen kabuk bağlamış hücrelerden oluşur. Genelde utanç verici bir konu olarak görülse de bağırsak alışkanlıklarınızı incelemek sağlığınız hakkında önemli ipuçlarına ulaşmayı sağlar. Ne de olsa sağlıklı bir sindirim sistemi, iyi sağlığın temelidir. Bu sebeple sifonu çekmeden önce bir göz atmanızı öneririz.
İdeal dışkı bir muzun boyutunda ve şeklindedir, çok sert veya çok yumuşak değildir. Normal dışkılama sıklığı haftada üç defa ve günde üç defa arasındaki değerlerdir. Fakat çoğu insan günde 1 veya 2 defa rahatça tuvalete çıktığında kendini en iyi hisseder. Rengi koyu kahverengi ve parlak bronz arasında değişebilir.
- Sindirilmemiş Gıdalar: Dışkıda sindirilmemiş gıda parçaları görmek ya yediklerinizi iyi çiğnemediğinizi ya da sindirim sisteminizin desteğe ihtiyaç duyduğunu gösterir. Bunun istisnası mısır taneleri ve domatesin kabuğudur. Bunlar normalde de çok zor sindirilir. Dışkınızda sindirilmemiş gıdalar görürseniz daha yavaş yiyin ve en az 10 kere çiğneyin. Sorun devam ederse yemeklerin yanında bir sindirim enzimi alın.
- Parçalanan Dışkı: Eğer dışkı keçi veya koyun dışkısı gibi parça parçaysa bu bağırsağınızda stres olduğunun işaretidir. Nefes alırken sığ göğüs nefesi değil, karın bölgenizin altına kadar derin nefes almaya çalışarak bağırsak duvarının kaslarını gevşetin. Günlük magnezyum takviyesi alabilirsiniz. Magnezyum kasların gevşemesini sağlar. Stres azaltıcı otlar arasında çarkıfelek, kediotu, hünnap (kanı inceltici özelliği olduğu akılda tutulmalıdır), sarı kantaron bulunur.
- Yüzmesi veya Batması: Dışkınızın suya düştüğünde yüzüyor olması tercih edilir çünkü yüzen bir dışkı diyetinizin bolca lif içerdiği anlamına gelir. Lif bakterileri çeker ve bu da gaz oluşturur. Bu sayede dışkı suda batmaz. Eğer dışkı batıyorsa daha çok tam tahıl, mercimek, nohut yemek ve sebze meyve tüketimini artırmak gerekir.
- Siyah Renkli Dışkı: Dışkının siyah olması çok ıspanak yediğinize veya demir takviyesi aldığınıza işaret edebilir. Aynı zamanda kabızlığın bir işareti olabilir. Fakat siyah bir dışkı bağırsak içinde kanama gibi daha ciddi bir problemi de gösteriyor olabilir. Kan sindirim sisteminde ilerledikçe içindeki demir oksitlenir ve siyah renk alır. Siyah, katran gibi bir dışkı, sindirim yolunun gerilerinde kanama olduğunun işareti olabilir ve bir doktora danışılmalıdır.
- Sümüksü Madde: Dışkının veya tuvalet kağıdının üstündeki belirgin mukus bir iltihap işareti olabilir. Sindirim kanalının içi mukoza zar ile kaplıdır ve bu zar mukus salgılayarak dışkının geçmesini kolaylaştırır. Normalde mukusu görmüyor olmanız gerekir. Görüyorsanız bağırsağı kaplayan mukoza zarda iltihaplanma olabilir. Bu bir enfeksiyonun, gluten hassasiyetinin veya irritabl bağırsak sendromunun işareti olabilir. Kaygan karaağaç tozu, narin ve yatıştırıcı bir liftir ve bağırsaktaki iltihabı azaltabilir. Yine de bir doktora danışılmalıdır.
- Leke Bırakan Dışkı: Eğer dışkı tuvaletin içinde çıkması zor lekeler bırakıyorsa, yapışkan, ağır kokulu veya sifonla zor giden bir yapıdaysa dışkınızda yağ olduğu anlamına gelir. Bu durumda safra kesesi veya karaciğerinizde bir rahatsızlık olması mümkündür. Her sabah sıcak suya limon sıkarak için ve alkole biraz ara verin.
- Geçiş Süresi: Geçiş süresi dışkının vücuttan çıkma süresidir. Bağırsak uzunluğu kişiden kişiye önemli derecede değişir ve bu geçiş süresini etkiler. Batı ülkelerinde bu süre 18 – 36 saat arasında iken, daha az işlenmiş, lifli gıdalar yiyen Doğu ülkelerinde 12 – 18 saat arasındadır. Kendi sürenizi ölçmek için çiğnemeden rendelenmiş kırmızı pancar, bir avuç susam veya çekirdek yiyin ve en son ne kadar zaman sonra dışkınızda görüldüklerine dikkat edin. Bu şekilde yaklaşık bir değer elde edebilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder