5 Temmuz 2014 Cumartesi

BOK BÖCEKLERİ ÜZERİNE ÇEŞİTLEME

BOK BÖCEKLERİ ÜZERİNE ÇEŞİTLEME

  • Topladıkları hayvan dışkıları ile yaşamlarını sürdüren sevimli böcekler. buldukları dışkıları minik toplar haline getirerek arka ayakları ile yuvarlaya yuvarlaya istedikleri yere taşırlar, yuvalarının imalatında kullanırlar. mini mini topçukları yuvarlarken genelde aralarında kavga çıkar, birinin biriktirdiği topları bir diğeri çalabilir, birbirlerini kovalayarak toplarını geri almaya çalışırlar.
  • Hayatlarının çoğu fil peşinde geçen böcekler. bok böcekleri dünyaya gözlerini boktan imal edilmiş bir topun içinde açarlar ve fillerin peşine düşerler. sindirim sistemlerinin zayıflığından dolayı yedikleri besinlerdeki besleyici maddelerin yarısını dışkı yoluyla dışarı atan filler, bu böceklerin en önemli ahçılarıdır. 1.5 kilo fil dışkısı tam 15.000 bok böceğini besleyebilir. taze dışkının üzerine üşüşen böcekler, iki saat gibi kısa bir sürede dışkının içindeki tüm besleyici maddeleri yer veya top yaparak yuvalarına götürürler. kalanını ise gömerek ortada kalmasına engel olurlar.

    top haline getirdikleri dışkı için yeraltında küçük bir oda kazan dişi böcek, larvasını bu topun içine gömer, tam dört ay boyunca bu topun yanında durur ve yosun tutmaması için devamlı hareket ettirir. dünyaya gözlerini bu topun içinde açan yavru böcek ise boku yiyerek büyür, semirir ve ergen bir böcek olarak toprak altından çıkıp ilk gördüğü filin peşine düşer.

    annesinin yaptıklarını o da yapar ve bokun içinde doğup, bok yiyerek yaşayan ve yine bokun içinde ölen böceklerin döngüsü devam eder.

  • Bir biçimde insanlarla benzer yanları olan böcek türüdür.

    bok böceği bulduğu boku yuvarlaya yuvarlaya yuvasına götürürken yol üzerinde ne kadar ot, odun, saman, toprak vs varsa bu bokun üzerine yapışır. gitgide büyüyen kütleye inat bu boku yuvaya kadar iteler ha iteler.

    insan da öyledir. önüne farazi bir bok yığını koyarsınız ve insan onu itelemeye başlar. iteledikçe büyüyen bu kütle, insanın artık altında ezileceği bir hal almasına rağmen insan bunu inatla, fütursuzca itelemeye devam eder.

    işte fark burada başlar: bokböceği o boku yiyeceği için mutludur. oysa ki insan o boku yemekten rahatsız olmasına rağmen o yükün altına girmekten geri durmaz.

    ve sanırsam bok böcekleri bu hususta biz insanlardan üstündürler.


  • Olmasalar boğazımıza kadar boka batardık. bir bok böceği bir seferde hiç zorlanmadan ağırlığının 40 katı bok taşır ki ortalama bir insan evladının 2 buçuk ton taşımasına denk gelir.
  • Gezegenimizin en değerli ekolojik işçilerindendir.yeryüzünden topladığı bokları yer altına taşır.işine yarayanı yer ve lavrasını boktan yaptığı toplar içine koyar.bebek bok böceği bok topçuğunun içinde doğar...
  • Hayvan dışkılarının içinde yaşayan ve belli bir miktarda ki boku yanına alıp yuvarlak yapıp o yuvarlağı yuvarlayarak giden böcek türüdür. yorgun olduğu zaman kim uğraşıcak yapılmışı var deyip koyun boku yuvarlar. en büyük korkuları cıvık boktur yani ishal hayvan boku. yüzme bilmedikleri için bokun içinde boğulurlar.
  • Ciddi ciddi seviyorum ben bu hayvanı. tamam manyaklık sınırlarımı zorluyorum belki ama sizce de çok ilginç bir şey değil mi yani? kabul edin öyle. akranları gibi ukala değildir, nerde bir pislik görse yuvarlar durur. gittiği yere kadar arkasından bakası gelir insanın.
  • Dünyanın en güçlü böceği imiş.
  • 450 binden fazla çeşidi olan bu böcekler, damak tadından dolayı aşağılansa da, kullandıkları özellikler itibarı ile, avatar filmindeki 3d teknolojinin halt ettiği söylenmektedir. 
    Başkaları gibi hazmı zor yiyecekleri öğüteceğiz diye uğraşacaklarına, başkalarının hazmettiğini tercih ediyorlar. 3d görüş sayesinde, avını daha kolay yakalayabiliyor ya da daha iyi kamufle olabiliyor.
  • Radyoaktif ortamda 10 cronenberg gücündedirler. ısırırlarsa bok adam olursunuz. :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder