4 Temmuz 2014 Cuma

BOK KAHVESİ




Bu heyvan kahve üretiyor

 
Hayvan dışkısından elde edilen kahve astronomik fiyatına karşın büyük ilgi görüyor.

Endonezya adalarında yaşayan bir hayvanın  dışkısından elde edilen dünyanın en pahalı kahvesi, Londra'daki bir  kahvehanede fincanı 50 sterlinden (125 YTL) satılmaya başladı.
Londra'nın Sloane Square semtindeki bir kahvede satılan "Kopi Luwak"  kahvesi, astronomik fiyatına karşın büyük ilgi görüyor.
İngiliz gazetelerindeki habere göre, bu yılki hasatta sadece 200 kilo toplanabilen kahveden tadan 23 yaşındaki Hannah Silver, "Başta biraz endişeliydim, ama çok beğendim. Biraz topraksı ve çok yumuşak bir tadı var" diye konuştu.
Dünyanın en pahalı kahvesi, Endonezya'daki adalarda yaşayan ve bir tür misk kedisi olan "Paradoxurus"un yediği kahve çekirdeklerinin daha sonra dışkısından toplanmasıyla elde ediliyor.
Sumatra ve çevre adalarda yaşayan ve kahve üreticileri tarafından  beslenen Paradoxurus adlı etobur memeli, kahve ağaçlarındaki en kaliteli  çekirdekleri yiyor. Çekirdekler hayvanın midesindeki enzimlerin  etkisiyle bir tür fermantasyona uğruyor, ancak hiçbir şekilde erimiyor.  Bu kahve çekirdekleri, daha sonra dışkı yoluyla dışarı atılıyor. Kahve  üreticileri de Paradoxurus'un dışkısından bu çekirdekleri toplayarak  dünyanın en pahalı kahvesini üretiyor.
Kopi Luwak kahvesi üzerinde yapılan incelemeler sonucunda, dünyanın en  değerli kahvesinde diğer kahve çeşitlerine oranla daha az bakteri  bulunduğu belirlenirken, uzmanlar, kahvenin kalitesini arttıran önemli  faktörün Paradoxurus'un midesindeki enzimler olduğunu belirtiyor.
Kopi Luwak, yılda en fazla 250 kilogram kadar üretilebiliyor.

3 yorum: