4 Temmuz 2014 Cuma

BOK RENGİNDEN HASTALIK TEŞHİSİ

KARA BOK

Sağlığımız veya hastalığımızla ilgili pek çok şeyi dışkımızın rengi, kokusu, kıvamı ve ne sıklıkla tuvalete gittiğimizden öğrenebiliriz. Bu yazımda sizlere dışkı hakkında basit ama gündelik hayatta çok işimize yarayacak pratik bilgiler vermeye çalışacağım icon smile Dışkı Rengine Göre Teşhisler Diyelim ki tuvalete gittiniz ve dışkınızda bir anormallik fark ettiniz bu durumda ne yaparsınız ve ne düşünmeniz gerekir gelin beraber bakalım…
Ben öncelikle renklerden başlamak istiyorum çünkü fiziksel olarak gözlemleyebileceğimiz en basit şey budur.
Kahverengi dışkıDışkının normal rengi kahverengidir. Kırmızı kan hücreleri ve kemik iliği karaciğerde bir dizi komplike işlemden geçtikten sonra parçalanır ve bilirubin adı verilen pigment oluşur. Bilirubin daha sonra bağırsaklara gelir ve kandaki demirle birleşerek dışkıyı etkiler ve kahverengiye dönüştürür. Kahverengi dışkı normaldir ve herhangi bir endişeye sebep olmaması gerekir.
Yeşil dışkı: İyimser olarak yaklaştığımız zaman demir içeren gıdalardan (yeşil sebzeler ) fazla aldığımız zaman dışkımızın rengi yeşil olur. Ama bu durum sürekli oluyorsa (birkaç günden fazla ) endişelenmemiz gerekebilir. Çünkü bu yeşil rengin nedeni dışkının bağırsaklardan hızla geçerek kahverengiye dönüşememesiyle rengini büyük çoğunlukla safradan almasıdır. Yeşil dışkı aynı zamandan salmonella gıda zehirlenmesi gibi çeşitli bağırsak bozukluklarının belirtisi olabilir. Salmonella türü enfeksiyonlara genellikle ishal neden olur ve dışkı bağırsaklardan hızla geçerek sindirim sistemini yeşil renkle terk eder. Yani ishalle beraber yeşil renk dışkı tehlikelidir.
Siyah-Katran Karası dışkı: Dışkı renginin siyaha yakın olması dışkıda kurumuş kan olduğunun göstergesidir. Yani sindirim sisteminin proksimal bölümlerinde bir kanama olmuş ( mide yada incebağırsağın yakın bölümleri) ve dışkı çıkana kadar bu kanın kurumasıyla siyah renk oluşmuştur. Bu tür kanamaların nedeni ülser veya bu bölgedeki bir tümör olabilir.
Kırmızı ve parlak renkteki dışkı: Siyah renkte bahsettiğimiz durum burada da aynen geçerli. Rengin kırmızıya yakın olması sindirim sisteminin distal kısımlarında ve bilhassa hemoroid de kanama olduğunun göstergesidir ve kesinlikle iyi bir mesaj değildir mutlaka doktora görünmek gerekir.
Mukuslu dışkı: Mukus jöle kıvamında, çeşitli renklerde olabilir ve kalın bağırsağın mukoza zarı tarafından üretilir. Bu mukusun asıl amacı kalınbağırsağı korumak ve atık besinlerin geçişini kolaylaştırmaktır. Eğer bağırsakta tümör ya da ülser varsa buda mukus üretimine sebep olur. Bu da crohn hastalığının ( sindirim kanalının iltihaplanma ve ülser ile karakterize kronik bir hastalığı ) bir belirtisi olabilir.
Kötü kokulu dışkı: Dışkı zaten kötü kokmaz mı demeyin J Burada bahsettiğimiz kötü koku çürümüş yumurtaya benzeyen normal olmayan bir koku. Eğer bu koku oluşmuşsa dikkatli olmamız gerek. İshalle devam eden ve birkaç gün süren kötü kokular da crohn hastalığının belirtisi olabilir.
Şerit şeklinde ince ve küçük boyutlarda dışkı: Bağırsaklarımızın çeşitli bölümlerinde incelme olduğu zaman bu tip dışkılar görülebilir. Bu incelmeler genellikle ülser oluşup kaybolduktan sonra görülür. Ülser sonrası bağırsak dokusu elastikiyetini kaybeder ve o bölge kalınlaşır. Dışkı da buradan geçmekte zorlanarak çubuk şeklinde görülebilir. Bağırsaktan dışkı geçişi zorlaştığı için bu durum ağrılara sebep olur
Sonuç olarak bu durumları her zaman göz önünde bulundurmamız gerekir. Renklerden bahsettik ama dışkı renklerindeki değişimlerin asıl nedeni yediğimiz gıdalardır. Patolojik durumları farklı renkler sürekli görüldüğü zaman düşünmemiz gerekir.

VARAN 2
Sağlığınız hakkında birçok şeyi, kakanızın; rengi, kıvamı ve ne kadar sıklıkla tuvaletinizi yaptığınızdan öğrenebilirsiniz. Krohn hastalığı (Crohn hastalığı) olan birçok kişinin şu an “kesinlikle” dediğini duyar gibi oluyoruz.
Kahverengi;
Kahverengi kakanın olması gereken renktir. Karaciğerdeki kırmızı kan hücreleri ve kemik iliği parçalandığı zaman bilirubin adı verilen pigment oluşur. Bu (komplike işlemler sonrasında) bağırsaklara ulaşır. Kandaki demir, bilirubinle birleştiği zaman dışkıyı etkiler ve kahverengiye dönüştürür. Kahverengi dışkı normaldir ve herhangi bir endişeye sebep olmaması gerekir.
Yeşil;
Kaka büyük bağırsağa girdiği zaman kahverengi rengini alır. Dışkı bağırsaklardan çok hızlı geçtiği zaman, kahverengiye dönecek zamanı bulamaz. Rengini safradan alarak yeşil olur. Zaman zaman çok fazla yeşil sebze yemekten de başınıza bu problem gelebilir.
Siyah – Katran karası siyahlığındaki dışkılar; 
Koyu siyah, katran karası kakalar size dışkınızda kurumuş kan olduğunu göstermektedir. Peki bu ne demektir? Bağırsaklarınızda kanama bulunmaktadır ve dışkı çıkana kadar bu kan kurumuştur. Bu renk dışkının size verdiği mesaj iyi bir mesaj değildir.
Parlak kırmızı ;
Bu rengin altında yatan mesaj bağırsakların alt kısımlarında bir yerlerde veya hemoroid de kanama olduğudur. Kesinlikle iyi bir mesaj değildir
Mukuslu dışkı;
Mukus beyaz veya sarı renkte jöle kıvamındadır ve büyük bağırsağın mukuz zarı tarafından üretilir. Aslında kalın bağırsakta bulunma amacı bağırsağı korumak ve geçişin yumuşak olmasını sağlamaktır. Bağırsaklarınızda ülser varsa bu da mukus üretimine sebep olur. Krohn hastalığının bir belirtisi olabilir.
Yüzen dışkı;
Bu tip dışkılar kötü sindirimin ve bağırsaklarınızda fazla hava bulunduğunun işaretidir. Bu yememeniz gereken şeyleri yediğiniz anlamına gelir.
Kötü kokulu dışkı;
Dışkınızda kötü koku (bozuk yumurta) oluşmaya başladığı zaman dikkat kesilmeniz gerekir.. Eğer bu bir kaç gün sürerse ve yanı sıra kramplar ve ishal gelişirse bir doktora görünmeniz gerekir. Krohn hastalığı ile ilgili bir belirti de olabilir.
Şerit şeklinde ve küçük boyutlarda dışkı (Kalem inceliğinde);
Bu tip dışkılar bağırsaklarınızda incelme olduğunu göstermektedir. Bağırsaklarınızdaki ülser oluşup iyileştiği zaman, yeni oluşan doku eskisi kadar elastik olmaz. Bu da demek oluyor ki bağırsaklarınız eskisi kadar esneklik gösteremez ve dışkı küçülür veya incelir. Bağırsaklardan dışkı geçişi zorlaştığı için de ağrıya da sebep olabilir.
Sonuç olarak dışkınızın size gönderdiği mesajları göz ardı etmeyin ve mutlaka normalin dışındaki durumlarda hekime danışın. Ertelemek geri dönülmeyecek sonuçlar doğurabilir.

VARAN 3
Dışkı su, lif, bakteri, safra ve bağırsak yolunun içinden gelen kabuk bağlamış hücrelerden oluşur. Genelde utanç verici bir konu olarak görülse de bağırsak alışkanlıklarınızı incelemek sağlığınız hakkında önemli ipuçlarına ulaşmayı sağlar. Ne de olsa sağlıklı bir sindirim sistemi, iyi sağlığın temelidir. Bu sebeple sifonu çekmeden önce bir göz atmanızı öneririz.

İdeal dışkı bir muzun boyutunda ve şeklindedir, çok sert veya çok yumuşak değildir. Normal dışkılama sıklığı haftada üç defa ve günde üç defa arasındaki değerlerdir. Fakat çoğu insan günde 1 veya 2 defa rahatça tuvalete çıktığında kendini en iyi hisseder. Rengi koyu kahverengi ve parlak bronz arasında değişebilir. 

  • Sindirilmemiş Gıdalar: Dışkıda sindirilmemiş gıda parçaları görmek ya yediklerinizi iyi çiğnemediğinizi ya da sindirim sisteminizin desteğe ihtiyaç duyduğunu gösterir. Bunun istisnası mısır taneleri ve domatesin kabuğudur. Bunlar normalde de çok zor sindirilir. Dışkınızda sindirilmemiş gıdalar görürseniz daha yavaş yiyin ve en az 10 kere çiğneyin. Sorun devam ederse yemeklerin yanında bir sindirim enzimi alın.
  • Parçalanan Dışkı: Eğer dışkı keçi veya koyun dışkısı gibi parça parçaysa bu bağırsağınızda stres olduğunun işaretidir. Nefes alırken sığ göğüs nefesi değil, karın bölgenizin altına kadar derin nefes almaya çalışarak bağırsak duvarının kaslarını gevşetin. Günlük magnezyum takviyesi alabilirsiniz. Magnezyum kasların gevşemesini sağlar. Stres azaltıcı otlar arasında çarkıfelek, kediotu, hünnap (kanı inceltici özelliği olduğu akılda tutulmalıdır), sarı kantaron bulunur. 
  • Yüzmesi veya Batması: Dışkınızın suya düştüğünde yüzüyor olması tercih edilir çünkü yüzen bir dışkı diyetinizin bolca lif içerdiği anlamına gelir. Lif bakterileri çeker ve bu da gaz oluşturur. Bu sayede dışkı suda batmaz. Eğer dışkı batıyorsa daha çok tam tahıl, mercimek, nohut yemek ve sebze meyve tüketimini artırmak gerekir. 
  • Siyah Renkli Dışkı: Dışkının siyah olması çok ıspanak yediğinize veya demir takviyesi aldığınıza işaret edebilir. Aynı zamanda kabızlığın bir işareti olabilir. Fakat siyah bir dışkı bağırsak içinde kanama gibi daha ciddi bir problemi de gösteriyor olabilir. Kan sindirim sisteminde ilerledikçe içindeki demir oksitlenir ve siyah renk alır. Siyah, katran gibi bir dışkı, sindirim yolunun gerilerinde kanama olduğunun işareti olabilir ve bir doktora danışılmalıdır.
  • Sümüksü Madde: Dışkının veya tuvalet kağıdının üstündeki belirgin mukus bir iltihap işareti olabilir. Sindirim kanalının içi mukoza zar ile kaplıdır ve bu zar mukus salgılayarak dışkının geçmesini kolaylaştırır. Normalde mukusu görmüyor olmanız gerekir. Görüyorsanız bağırsağı kaplayan mukoza zarda iltihaplanma olabilir. Bu bir enfeksiyonun, gluten hassasiyetinin veya irritabl bağırsak sendromunun işareti olabilir. Kaygan karaağaç tozu, narin ve yatıştırıcı bir liftir ve bağırsaktaki iltihabı azaltabilir. Yine de bir doktora danışılmalıdır. 
  • Leke Bırakan Dışkı: Eğer dışkı tuvaletin içinde çıkması zor lekeler bırakıyorsa, yapışkan, ağır kokulu veya sifonla zor giden bir yapıdaysa dışkınızda yağ olduğu anlamına gelir. Bu durumda safra kesesi veya karaciğerinizde bir rahatsızlık olması mümkündür. Her sabah sıcak suya limon sıkarak için ve alkole biraz ara verin. 
  • Geçiş Süresi: Geçiş süresi dışkının vücuttan çıkma süresidir. Bağırsak uzunluğu kişiden kişiye önemli derecede değişir ve bu geçiş süresini etkiler. Batı ülkelerinde bu süre 18 – 36 saat arasında iken, daha az işlenmiş, lifli gıdalar yiyen Doğu ülkelerinde 12 – 18 saat arasındadır. Kendi sürenizi ölçmek için çiğnemeden rendelenmiş kırmızı pancar, bir avuç susam veya çekirdek yiyin ve en son ne kadar zaman sonra dışkınızda görüldüklerine dikkat edin. Bu şekilde yaklaşık bir değer elde edebilirsiniz. 

14 yorum:

  1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  2. Midemde ülser var ilaç kullanıyorum ve buyuk abdest im siyah dışkı neden olabilir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hocam aynı problem bendede var sanırm ilaçtan bizmoben kullanıyosan ondan olabilir

      Sil
  3. Yanıtlar
    1. Akhshsjsjdıdjjsjdjw BOK vidnjör rengi varmı hocam

      Sil
  4. hocam büyük abdestim önce ıshale benzer sonra yeşıl bir kaç gündür kahverengiyle kırmızı arası ne anlama gelir teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  5. hocam büyük abdestim önce ıshale benzer sonra yeşıl bir kaç gündür kahverengiyle kırmızı arası ne anlama gelir teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  6. Hocam büyük abdestüm simsiyah geliyor herangibi ilaç kullanmıyorum şitdetli bi ağrıyla tuvalete çıkıyorum her seferinde sebebi nedeir

    YanıtlaSil
  7. Oglum 10 yaşında diskinin rengi idrara geçiyor diskinin kenarlarından hafif kırmızı renk görünüyor idrarda neden olabilir

    YanıtlaSil
  8. Bazen.siyah.bazen.sarımtırak.geliyor.Avangart. urobik.kullanıyorum.uronomi. verdi

    YanıtlaSil
  9. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  10. Merhaba kiremit rengi dışkı ne anlama geliyor hocam? Bir iki hafta once de yesil oldu tüm renkler sıra sıra çıkıyor

    YanıtlaSil
  11. takipçi satin almak icin sitemizi ziyaret edebilirsiniz

    YanıtlaSil